Hälften av hemtjänstföretagen i Stockholm har inte kollektivavtal. ”De som råkar värst ut är faktiskt de äldre. Om du inte tar ansvar för dina anställda, hur tar du då ansvar för verksamheten?”, säger Lena Ezelius, ordförande för Kommunal Gullmarsplan.
Fackförbundet Kommunal har kontrollerat 140 – i stort sett alla – auktoriserade hemtjänstföretag i Stockholms stad. 68 av dem har inte kollektivavtal.
– Ett fåtal på listan är städföretag som har breddat verksamheten, det kan vara så att de har kollektivavtal med Fastighets, säger Lena Ezelius.
Hon misstänker att bristen på reglerade anställningsförhållanden i många fall beror på okunskap.
– Jag tror att många företagare inte förstår. I början när hemtjänsten avreglerades fanns väldigt många glada amatörer, med visioner och ambitioner men ingen som helst kunskap. En del finns fortfarande kvar, säger Lena Ezelius.
De som arbetar i företagen får ingen trygghet för framtiden, menar hon.
– De har väldigt usla arbetsvillkor och låga löner. En kollega såg en kvinna dra runt en dammsugare på t-banan. En kvinna ringde häromdagen och berättade att hon arbetat hela julhelgen förra året för 98 kronor i timmen, säger Lena Ezelius.
Väldigt få har pensionsförsäkringar, eller särskilda sjuk- och arbetsskadeförsäkringar, eller OB-tillägg och övertidsersättning, enligt Kommunal.
– Och det är knappt någon som vågar berätta, åtminstone inte förrän de har lämnat sin anställning. De som arbetar i hemtjänstföretagen är ofta folk som inte får något annat jobb. Invandrarkvinnor – de är väldigt överrepresenterade – och ungdomar, säger Lena Ezelius.
Vad betyder bristen på avtal för de äldre som anlitar hemtjänsten?
En hel del, enligt Kommunal.
– Vem ser till att du får den tillsyn du behöver? Vem skriver Lex Sarah-anmälningar? Vem tillkallar biståndsbedömare när hjälpbehovet förändras? säger Lena Ezelius.
Oppositionsborgarrådet Roger Mogert (S) menar att seriösa stadgade företag har kollektivavtal.
– Det är inte ett helt rakt samband men risken finns att en personalpolitik som inte är bra hänger ihop med ett dåligt bemötande av medborgaren, säger han.
Mogert anser att Stockholms stad måste ställa sociala krav på företagen, att de anställda ska ha samma villkor som i ett kollektivavtal.
– Då får vi seriösare entreprenörer och medborgarna vet att de kan lita på den som knackar på dörren, säger Roger Mogert.
DN har sökt äldreborgarrådet Joakim Larsson (M) för en kommentar.
Mia Tottmar